Zelenski, “Karşı tecavüz ve müdafaa eylemleri gerçekleşiyor” dedi, fakat karşı taarruzun hangi aşamada olduğu ile ilgili ayrıntı vermeyeceğini söyledi.
Bu açıklamalar, Ukrayna’nın güneyinde ve doğusunda çatışmaların tırmanmasının ve beklenen saldırının ilerleyişi hakkındaki spekülasyonların sonrasında geldi.
Ukrayna birliklerinin doğuda Bahmut civarlarında ve güneyde Zaporijya yakınlarında ilerlediği ve Rus hedeflerine uzun menzilli saldırılar düzenlemiş olduğu bildirildi.
Fakat savaşan iki taraf birbirinin zıttı iddialarda bulunurken, cephedeki gerçeği değerlendirmek zor: Ukrayna ilerlediği iddiasında, Rusya ise saldırıları püskürttüğünü öne sürüyor.
Bu arada, Rusya’nın Moskova çevresindeki cenup yerleri sınırlayan Kaluga bölgesinin Valisi Vladislav Shapsha, Pazar günü erken saatlerde Telegram’da Strelkovk köyü civarlarında bir insansız hava aracının düştüğünü söyledi. BBC, bu iddiayı bağımsız olarak doğrulamadı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma günü gösterilen bir röportajında, Ukrayna kuvvetlerinin taarruza başladığını, fakat ilerleme girişimlerinin ağır kayıpları beraberine getirerek başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.
Cumartesi günü Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmesinin sonrasında Kiev’de izahat yapan Zelenski, Rus liderin laflarını “ilginç” olarak nitelendirdi.
Omuzlarını silken, kaşlarını kaldıran ve Putin’in kim bulunduğunu bilmiyormuş gibi davranan Zelenski, Rusya’nın “fazla zamanlarının kalmadığını” hissetmesinin mühim bulunduğunu söyledi.
Ukrayna askeri komutanlarının müspet bir ruh hali içerisinde bulunduğunu da söyleyerek, “Bunu Putin’e ilet” dedi.

Trudeau, daha önceden duyurulmayan ziyareti esnasında Ukrayna’ya 500 milyon Kanada doları (8,7 milyar Türk Lirası) ücretinde yeni askeri yardım açıkladı.
Görüşmelerin sonrasında yayımlanan ortak bildiride, Kanada’nın Ukrayna’nın “koşullar elverdiği anda” NATO üyesi olmasını destek verdiği ve mevzunun Temmuz ayında Litvanya’da yapılacak NATO Zirvesi’nde ele alınacağı belirtildi.
Bu arada Rus yetkililer, son zamanlarda kilit öneme haiz Zaporijya bölgesinde çatışmaların tırmandığını söylüyor. Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya’yı Kırım’a bağlayan işgal altındaki bölgeyi yarıp, Rus kuvvetlerini ikiye bölmek için güneye doğru ilerlemeye çalmış olduğu düşünülüyor.
Geçen hafta Kahovka Barajı’nı barajının yıkılmasının sonrasında ülkenin güneyinde gerçekleştirilen büyük sel, Ukrayna’nın bölgedeki ilerleme umutlarını engelleyebilir.
Sel, Dnipro Nehri’nin her iki yakasında aşağı yukarı 596 kilometrekareyi etkiledi. Cumartesi geceki konuşmasında Zelenski, sel basan Herson ve Mykolaiv bölgelerinden 3 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.
Herson’un yöresel yöneticisi Oleksandr Prokudin, su seviyelerinin 27 santimetre düştüğünü, fakat Ukrayna’nın elindeki bölge olan nehrin sağ kıyısındaki 30’dan fazla yerleşim yerinin hala sular altında bulunduğunu ve aşağı yukarı 4 bin konutun su altında kaldığını söyledi.
NATO ve Ukrayna ordusu Rusya’yı barajı havaya uçurmakla suçlarken, Rusya suçu Ukrayna’ya attı.
Bununla birlikte, BBC’den Paul Adams, barajı denetim eden Rus güçlerinin büyük olasılıkla, karşı saldırıları esnasında Ukrayna kuvvetlerinin nehri geçmesini zorlaştırmak için barajı havaya uçurduğunu söylüyor.
Bir yanıt bırakın