Körfez ülkeleri vatandaşlarına Marburg virüsünün bulunmuş olduğu ülkelere gitmeme uyarısında bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı’ndan meydana getirilen yazılı açıklamada, “BAE vatandaşlarına Marburg virüsünün görüldüğü Tanzanya ve Ekvator Ginesi’ne yapacakları seyahatleri ertelemelerini öneri ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, halihazırda Tanzanya ve Ekvator Ginesi’nde bulunun BAE vatandaşlarına dikkatli olmaları ve yetkili makamların verdiği emniyet talimatlarına uymaları çağrısı yapıldı.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada, Tanzanya ve Ekvator Ginesi’nde Marburg virüsü denetim dibine alınıncaya kadar bu iki ülkeye yolculuk etmekten kaçınılması çağrısında bulunuldu.
Bahreyn Sağlık Bakanlığı da Marburg virüsü hakkında gelişmelerin yakından takip edildiği, Tanzanya ve Ekvator Ginesi’nde direkt olarak uçuşlar bulunmadığı için mevzubahis virüsün Bahreyn’e aktarılma riskinin düşük olduğu anlatım edildi.
Suudi Arabistan ve Umman da yolculuk yarısı yapmıştı
Suudi Arabistan Halk Sağlığı Kurumu’ndan 31 Mart’ta meydana getirilen açıklamada, Tanzanya ve Ekvator Ginesi’nde Marburg virüsü salgını görüldüğüne dikkati çekilmiş, Suudi Arabistan vatandaşlarına, Marburg virüsü salgını denetim dibine alıncaya kadar bu ülkelere gitmemeleri tavsiyesinde bulunulmuştu.
Umman Sağlık Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada da Marburg virüsünün yüzde 60-80 oranında bulaşıcı olduğu vurgulanmıştı. Açıklamada, Umman vatandaşlarına mecburi bir vaziyet olmadığı sürece Tanzanya ve Ekvator Ginesi’ne gitmemeleri çağrısı yapılmıştı.
Marburg virüsü
Marburg virüsü, ilk kez 1967’de Almanya’nın Marburg kentindeki laboratuvarda belirleme edildi. Meyve yarasaları vasıtasıyla bulaşan Marburg virüsü, insanoğlu içinde da enfekte kişilerin vücut sıvıları ya da teması yoluyla yayılıyor.
Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, istifra gibi emareler bir anda ortaya çıkıyor ve çoğu hastada 7 günde şiddetli hemorajik emareler gelişiyor. Aşısı ya da hususi bir tedavisi olmayan Marburg virüsünde ölüm payı yüzde 90’a kadar çıkabiliyor. Angola’da 2005’teki salgında Marburg virüsünün bulaştığı 252 kişinin yüzde 90’ı yaşamını kaybetmişti.
Bir yanıt bırakın