Emtiada ralli tersine döndü: Yüzde 10’a yakın düşüş var

Emtia piyasası, Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) bu sene iki kez ürem artırımına gidebileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi ve Çin ekonomisine dair süren endişelerin etkisiyle geçen hafta olumsuz seyretti.

Geçen hafta Amerika Kongresi’nde sunu yapan Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) genel hatlarıyla ürem oranlarını bu sene tekrar ve bir ihtimal 2 kez daha artırmanın makul olacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Powell’ın açıklamalarının sonrasında ABD’de enflasyonla savaşım kapsamında uygulanan “şahin” politikaların beklenenden uzun sürebileceği endişesinin piyasalardaki fiyatlamaları zorlaştırdığı görüldü.

Sıkılaşma politikasında oldukça yol kat ettiklerini belirten Powell, son görüşmede ürem oranlarını durağan(durgun) tutmalarının sebebinin “karar vermek için kendilerine daha oldukça vakit tanımak” olduğunu bildirdi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman da enflasyonun hala kabul edilemeyecek kadar yüksek bulunduğunun altını çizerek, yeteri kadar kısıtlayıcı seviyeye ulaşmak ve enflasyonu denetim dibine almak için daha oldukça siyaset faizi artışı gerekeceğini dile getirdi.

Söz mevzusu gelişmelerin ardından, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in önümüzdeki ay siyaset faizini yüzde 74 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, sene sonuna kadar bankanın siyaset faizini yüzde 5,50-5,75 seviyesine çıkarabileceği ihtimali de güç kazandı.

Çin ekonomisine dair endişeler günden güne güçlenirken, emtia tutarları da bu durumdan etkilenmeye devam ediyor. Çin bankalarının ürem indirimlerini kafi bulmadığına dair haberlerle emtia piyasası etkilendi.

Çin Merkez Bankası (PBoC), son olarak 1 senelik kredi ürem oranını (LPR) yüzde 3,65’ten yüzde 3,55’e, 5 senelik kredi ürem oranını ise yüzde 4,30’dan yüzde 4,20’ye indirdi.

– Paladyum 4 senenin en düşük seviyesini test etti

Geçen hafta altın yüzde 1,9, gümüş yüzde 7,3, platin yüzde 6,5, paladyum yüzde 8,9 kıymet kaybetti.

Paladyum, 1.273,73 dolarla Mayıs 2019’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti.

Altın, bilhassa Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha oldukça ürem artışı yapılabileceğine dair mesajları ve güvenilir mevcudiyet talebinin azalmasıyla düşüşünü sürdürdü.

Değerli metal, ABD’de yaşanmış olan bankacılık krizinin yayılacağına dair endişelerin hafiflemesi ve Amerika ile Çin içinde ilişkilerin yumuşadığına dair işaretlerle son haftalarda güvenilir liman desteğinin bir kısmını kaybetti.

Analistler, faizler yüksek kalmaya devam etse dahi ABD’de ihtimaller içinde bir resesyon ve artan jeopolitik gerilimlerin, altında bir ralliyi tetikleme ihtimalinin de olduğunu belirtti.

Gümüş de küresel ekonomik görünüme dair endişelerle düşüş eğilimini sürdürdü.

Avro Bölgesi’nde inşaat üretimindeki düşüş de gümüşe dair istek endişelerini tetikledi.

Paladyumda bundan önceki hafta görülen pozitif seyir geçen hafta bilakis döndü.

Bir önceki hafta Rusya’nın Londra Metal Borsası tarafınca yasaklara maruz kalacağı endişeleri, kısa vadeli arz endişeleri ve Güney Afrika’daki tedarik sıkıntılarıyla paladyumda toparlanma görülse de geçen hafta küresel otomotiv sektörüne dair endişelerin hala devam etmesiyle sert düşüşler görüldü.

Analistler, elektrikli araçlara artan talebinde paladyum piyasasını olumsuz etkilediğini söyledi.

– Endonezya’daki yoğun arzla nikel sert düştü

Baz metallerde de sert satışların yaşandığı yedi gün geride kaldı.

Haftayı bakır yüzde 1,9, alüminyum yüzde 4,1, nikel yüzde 7,9, çinko yüzde 4,4 azalışla kapatırken, kurşun yüzde 1 artış kaydetti.

Analistler, nikelde Endonezya’dan kaynaklı yoğun bir arz olduğunu kaydetti.

Enerji emtiasında ise komplike bir seyir izlendi.

Brent petrol yüzde 2,5 kıymet kaybederken, New York Ticaret Borsası’nda prosedür gören tabii gaz ise yüzde 3,7 arttı.

İran’ın ham petrol ihracatı ve petrol üretimi Amerika yaptırımlarına rağmak 2023’te üstün dereceli seviyeye çıktı. Rusya ise bu ay deniz yoluyla taşınan dizel ve gaz hasım ihracatını artırmaya hazırlanıyor. Talebin düşeceği ve arzın artacağına dair beklentiler petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareketini destekliyor.

– Tarım emtiasındaki sert düşüşlere rağmak buğdayda ralli yaşandı

Tarım emtiasında da geçen hafta sert düşüşler görülmesine rağmak buğdaydaki ralli dikkati çekti.

Chicago Ticaret Borsası’nda prosedür gören buğday yüzde 6 kıymet kazanırken, mısır yüzde 1,6, soya fasulyesi yüzde 2,9, pirinç yüzde 0,5 kıymet kaybetti.

Intercontinental Exchange’de (ICE) pamuk yüzde 1,8, kahve yüzde 9,1, şeker yüzde 6,5, kakao yüzde 0,8 azalış kaydetti.

Hava koşullarının kurak olacağı ve üretimi sekteye uğratacağı endişeleri, Hindistan’ın buğday üretiminin hükümetin tahmininden yüzde 10 daha düşük olduğuna ve Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilebileceğine yönelik haberler, buğday fiyatlarında yükselişe niçin oldu.

Buğday haftanın ilk prosedür gününde de Rusya’da Yevgeniy Prigojin’in kurucusu olduğu Wagner grubunun Rus yönetimine isyanının sonrasında artan jeopolitik risklerle yüzde 1,8 artışla 7,6025 dolara kadar yükseldi

Hindistan’ın Endonezya, Gambiya ve Senegal’e kırık pirinç yasağını kaldırabileceğine dair haberler pirinçte arza yönelik endişeleri azalttı.

Brezilya’da hava koşullarının iyileşmesi ve bunun üretimi artıracağına yönelik beklentilerle de kahve tutarları düştü.

Fildişi Sahili’nde hava durumunun normale dönmesiyle çiftçilerin kakao çekirdeklerini limanlara ulaştırabilmesi kakao tutarları üstünde baskı oluşturuyor.

Brezilya Şeker Kamışı Endüstrisi Birliği’nin (UNICA) mayıs ayında senelik bazda Brezilya’nın şeker üretiminin arttığını bildirmesi ve Çin’den gelen zayıf taleple şeker tutarları düştü.

Petrol fiyatlarının düşük kalması ve üretim fazlası endişeleri de şeker fiyatlarında kıymet yitirilmesine niçin oldu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*