Edirne’de Tarım ve Orman Bakanlığı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü öncülüğünde 8 sene ilkin 20 dekarlık tarlada tecrübe etme ekimiyle başlanan lavantanın ekonomik getirisi yüksek 6 çeşidinin adaptasyonu sağlandı.
Birim alandan elde edilmiş yüksek hasılatının yanı sıra, rengi ve hoş kokusuyla agro gezim alanında da kullanılan lavantanın ekim alanları her sene Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da genişliyor.
Trakya’da bilhassa kıraç alanların tarıma kazandırılması amacıyla ekilen lavanta, üreticisine ekonomik katkı sağlarken çiçeklerinin açmış olduğu dönemde kentlerde gezim hareketliliği oluşturuyor.
Enstitüde meydana getirilen denemelerde ekonomik kıymeti yüksek 6 çeşidin uyarlama çalışmaları yapıldı.
Ekonomik kıymeti yüksek çeşitler üstünde çalışıldı
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, lavanta ekimlerine 2015 senesinde 20 dekarlık tecrübe etme tarlasında başladıklarını söyledi.
Lavanta üretiminde dünyada laf sahibi olan Bulgaristan’daki Gül ve Tıbbi Bitkiler Enstitüsüyle iş donanması yapıldığını özetleyen Tülek, ekonomik kıymeti olan lavanta çeşitlerini Trakya’ya kazandırdıklarını dile getirdi.
Deneme faaliyetlerinden etkin sonuçlar elde edildiğini belirten Tülek, “Özellikle dünyada ticari kıymeti olan ‘Lavandula angustifolia’ türüne ait çeşitleri Bulgaristan’dan temin ettik. Daha sonra enstitü bahçesinde bunların denemelerini yaptık. ‘Hemus’, ‘hebar’, ‘sevtapolis’, ‘yubileyna’, ‘raya’ ve ‘druzhba’ çeşitlerinin uyarlama çalışmalarını yaptık ve başarı elde edildi. Her birinin ihtiva ettiği yağ kapasitesi farklı.” dedi.
Tülek, üreticilere rol model olma amacıyla yaptıkları çalışmalar kararında lavanta üretiminin Trakya’da her sene artarak devam ettiğine dikkati çekti.
“Lavanta oldukça senelik bir bitki”
Trakya topraklarının lavanta için makul bulunduğunu anlatım eden Tülek, şunları kaydetti:
“Lavanta oldukça senelik bir bitki. Ekonomik ömrü aşağı yukarı 10 sene ve ekiminin ikinci yılından itibaren verim elde edilmeye başlanıyor. Bölgemizde de bilhassa marjinal alanların değerlendirilmesi yönünde lavanta oldukça önemli. Bu alanlarda lavantanın daha fazla katma kıymet sağlayacağını üreticilerimize anlatıyoruz.
Elde edilen nihai ürün uçucu yağ. 100 kilogram çiçekten takribi 2 kilogram uçucu yağ elde edilebiliyor. Bu yağlar kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanılıyor. Yıllar itibariyle fiyatı değişmekle beraber lavanta yağının ünite fiyatı litre başına 40-120 avro içinde değişmektedir. Arz istek dengesine bağlı. Özellikle Bulgaristan ve Fransa’daki toplam ürün bu fiyat dalgalanmasını belirliyor.”
Bir dekar lavantadan 10-15 kilogram bal elde ediliyor
Tülek, lavanta balının da ticari olarak mühim bir kıymeti bulunduğunu dile getirdi.
Lavanta balının vatandaşlar tarafınca tercih edildiğini aktaran Tülek, “Yapılan çalışmalar bir dekar lavantadan 10-15 kilogram bal elde edildiğini gösteriyor. Bu tür mamüller de tali olarak üreticimize gelir getirmiş oluyor. Piyasada maksimum tercih edilen monoflora balı.” diye konuştu.
Bir yanıt bırakın