Brezilya’da UNASUR zirvesi başladı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın ev sahipliğinde düzenlenen Güney ABD Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesi başladı.

Başkent Brasilia’daki Itamaraty Sarayı’nda yapılan zirveye seneler sonrasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da çağrı edildi.

Lula da Silva, açılış konuşmasında, zirveye katılan liderlere seslenerek Güney ABD birliğinin güçlendirilmesi icap ettiğini belirtti.

Bölgeyi birleştiren unsurların ideolojilerin ötesinde olduğuna dikkati çeken Lula da Silva, “Bölgeye olan bağlılığımızı güçlendirmemiz gerektiği hikayesinde kararlı bir inancım var. Hiçbir ülke mevcut tehditlerle tek başına savaşım edemez.” ifadesini kullandı.

Lula da Silva, Kovid-19 pandemisinin toplumda derin izler bıraktığını vurgulayarak, “Bölgede, ideolojilerin bizi bölmesine ve entegrasyon çabalarını kesintiye uğratmasına izin verdik. Diyalog yayınlarını ve işbirliği mekanizmalarını terk ettik ve bununla birlikte herkes kaybediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ortak gereksinimler ve umutlara sahibiz”

Ülke olarak UNASUR, Latin ABD ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) gibi yöresel entegrasyon araçlarının tekrar canlandırılması konusu ile ilgili hevesli olduklarını kaydeden Lula da Silva, ” Patagonya’dan Atacama’ya, Amazon’dan And Dağları’na ve Karayipler’e kadar uçsuz bucaksız bir kıtayız. İnsani, tarihi, kültürel açıdan ortak ihtiyaçlara ve umutlara sahibiz.” dedi.

Lula da Silva’nın, 120 gün içerisinde “Güney Amerika’nın entegrasyonu için yeni bir yol haritası” hazırlanmasına yönelik, devlet başkanlarının temsilcilerinden oluşan üst seviye bir öbek oluşturulmasını önerilmiş olduğu bildirildi.

Ulusal basında çıkan habere göre zirvede, “ekonomik rezervleri yöresel kalkınmanın hizmetine sunulması, dövize bağımlılığı azaltmak için yöresel ekonomik kimliğin derinleştirilmesi, hizmetler, yatırımlar ve elektronik ürünlerde işbirliğinin genişletilmesi, Güney ABD Konseyi planının güncellenmesi, iklim değişikliğine karşı eylemlerin geliştirilmesi ve Güney ABD Devlet Sağlık Enstitüsü’nün tekrar etkinleştirilmesi” hususları ele alınacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*