Herkesin kesinlikle bir kere yaşamış olduğu sorunlardan birisi de sabahları kontağı çevirmelerine karşın arabaların çalışmaması. Sanırım bundan daha fena bir vaziyet yoktur o an. Ayrıca yetişmeniz ihtiyaç duyulan bir yer var ise elinizden ne gelir ki? Arabanızın niçin çalışmadığını ve iyi mi tedbir almanız icap ettiğini bilmek önemlidir. Gelin hep beraber bir göz atalım…?
1. Aracın akü bağlantısı sorunlu olabilir.

Bu oldukça yaygın olmasa da gene yaşanmış olan sorunlardan birisidir. Aracınız çalışmıyorsa aküdeki kablo linkleri gevşemiş ya da sorunlu olabilir. Bu linkleri birazcık sıkarak bu problemi çözebilirsiniz. Fakat bunu yaparken dikkat etmeniz gerekiyor zira elektrik akımı olabilir.
2. Şarj dinamosu eskimiş olabilir ya da yeteri kadar iyi değildir.

Arabayı çalıştırırken motor tekliyorsa problem şarj dinamosunda olabilir. Aynı zamanda akü işareti gösterge panelinde yanıyorsa ve bir yanık kokusu alıyorsanız şarj dinamosu arızalanmış olabilir. Bu gibi durumda bir otomobil tamircisine götürmeniz gerekli.
3. Vitesin boşta olmasından emin olun.

Vitesli araçlar çalıştırılırken ya arabayı boşa almalı ya da debriyajla çalıştırmalısınız. Bu yüzden vitesin boşta olup olmadığını denetim etmelisiniz. Eğer otomobil vitesteyken çalıştırıyorsanız ilerde bir otomobil tamircisine götürmeniz muhtemeldir.
4. Arabanın kontak anahtarında bir problem olabilir.

Arabanın kontak anahtarı aküden elektrik ileterek motorun öteki parçalarını harekete geçirmeye destek olur. Yani şayet kontak anahtarı bu rolü yerine getirmiyorsa arabayı çalıştıramayacağınız anlamına geliyor. Arabanızı onarmak için bir usta bulsanız iyi edersiniz.
5. Arabanızın marş motoru sorunlu olabilir.

Arabanızın marş motoru neredeyse bütün rolü üstlenir. Anahtarı taktığınızda bu süreç adım atar ve motor çalışır. Eğer arabayı çalıştırmaya çalışırken tık tık gibi bir ses duyuyorsanız büyük ihtimalle marş motorunda bir problem olabilir.
6. Aracın triger kayışının değiştirilmesi gerekiyor olabilir.

Triger kayışı motorlarda silindir kapağında bulunur ve aracın çalışmasında önemli bir rol oynar. Eğer tık tık sesi duyuyorsanız ve motor çalışmıyorsa triger kayışı kopmuş olabilir. Aynı zamanda triger kayışlarının kopması ya da kırılması genellikle motor çalışıyorken meydana gelir. İyi bir usta bulup yaptırmadan aracınızın hareket edeceğini asla sanmıyoruz.
7. Aracınızın yakıt filtresi tıkanmış olabilir.

Yakıt filtrelerinin rolü yakıt deposundan yakıt enjektörlerine pak yakıt iletmektir. Eğer bu rolü tam anlamıyla yapmıyorsa büyük ihtimalle düşük kaliteli yakıt kullanıyorsunuz ya da oldukça fazla kilometre kat etmişsinizdir.
8. Arabanızın dağıtıcısı bozulmuş olabilir.

Distribütör içten yanmalı araçlarda ateşlemeye yardım eden sistemin bir parçasıdır. Yani şayet otomobiliniz çalışmıyorsa otomobilinizin dağıtıcısı bozulmuş ve ateşleme yapmıyor olabilir.
9. Arabanın direksiyonu kilitlenmiş olabilir.

Aracınızın direksiyonu kitlenmişse aracı çalıştırmaya izin vermeyebilir. Peki bunu iyi mi çözebilirsiniz biliyor musunuz? Anahtarı kontağa soktuktan sonra hafifçe hafif direksiyonu hareket ettirmek kilidi kendiliğinden açacaktır.
10. Arabanızın yakıtı bitmiş olabilir.

Bazen bir problemin çözümü oldukça kolaydır fakat gözden kaçabilir. Yola çıkmadan ilkin yakıt deponuzu doldurmanız ve denetim etmenizde yarar vardır. Soğuk havalarda yakıt deposunun içerisinden gelen rutubet motor için problem yaratabilir.
Bir yanıt bırakın